Rijke geschiedenis van sledehondensport met Siberische husky’s

Geschiedenis van de sledehondensport

Al meer dan 100 jaar husky wedstrijden

De Siberische Husky is één van de vijf rassen waarmee volgens ministerieel besluit gesport mag worden. De eerste officiële wedstrijden met husky’s vonden plaats in Alaska in 1908. De First Alaskan Sweepstake werd gehouden over een afstand van 408 mijl (650 km). De husky’s renden van Nome over zee-ijs, door de toendra, over bergen en door een dal naar het goldrushstadje Candle en weer terug. De Alaskan Sweepstakes zette de Siberian Husky op de kaart en leverde beroemde namen op in de sledehondensport, zoals Scotty Allen, John Johnson en Leonard Seppala. De races veranderden al vrij snel van karakter: de afstanden werden korter, de snelheden van de husky’s groter.

Snelle groei van sledehondensport

Musherverenigingen wereldwijd

In 1917 werd in Idaho de eerste mushervereniging opgericht: de American Dog Mushers Association. In 1924 werd de New England Sled Dog Club opgericht, de oudste nog bestaande vereniging. De snelle groei van de sledehondensport uit zicht in het aantal sledehondensport- verenigingen dat werd opgericht: in 1975 waren dat er al 115! Er ontstond behoefte aan een striktere en uniforme organisatie, wat in 1966 resulteerde in de oprichting van de ISDRA, de Internationale Sled Dog Racing Organisation.

fenna
dsc1440

Europese sledehondenverenigingen

Voor belangenbehartiging van de husky’s

Inmiddels zijn er in alle landen van Europa een of meerdere husky verenigingen of sledehondenorganisaties die de belangen van de sledehonden behartigen. Door de behoefte aan een Europese overkoepelende organisatie van de sledehondenverenigingen werd de ESDRA (European Sled Dog Racing Assosiation) opgericht. Na verloop van tijd bleek de behoefte de sledehonden in twee categorieën te verdelen: de raszuivere sledehonden (Siberian Husky’s, Samojeden, Alaska Malamutes en Groenlandhond) en de niet raszuivere honden, bijvoorbeeld de speciaal voor de races gefokte Alaskaanse honden. De raszuivere verenigingen richtten de FISTC op (Fédération Internationale Sportive de Traineau à Chien). In Nederland is in 1977 Mushing Holland opgericht voor (alleen) raszuivere sledehonden. Lowlandpack is bij deze laatste vereniging aangesloten en Andre is bij deze vereniging sportcoördinator en organiseert wedstrijden in Nederland en het buitenland.