Husky liefhebbers met hart en ziel

André Veenstra, passie voor husky’s

Husky’s als ‘a way of life’

André Veenstra is het gezicht van Lowlandpack. De liefde voor de sledehonden zit diep. Voor André is het ‘een manier van leven’. Zijn passie voor de husky’s is al op jonge leeftijd ontstaan. André nam zijn eerste huskypup uit Canada mee, waar hij op vakantie was bij zijn broer. Het vriendelijke en zachtaardige, maar tegelijk levendige en oplettende karakter spraken Andre meteen aan.

“De manier van leven is aangepast aan mijn honden. Eerst woonde ik op een flat in het westen van het land; vervolgens ben ik naar een huis met een tuin verhuisd. Inmiddels woon ik in Limburg in een vrijstaand groot huis met ruim 7000 m2 aan grond waarvan 3000 m2 voor mijn honden is bestemd, om te spelen en rennen”.

Verzorging van de husky’s

Werken met sledehonden is veel meer dan mushen (aansturen) bij wedstrijden en huskytochten. De verzorging en het trainen van de husky’s is een dagtaak. Bij de wedstrijden en huskytochten komt veel voorbereiding kijken. Dit begint al met ‘s morgens de honden eten geven en het schoonmaken van de kennels. Ondertussen kunnen alle 30 honden heerlijk met elkaar spelen in de speciaal afgezette speelweide van meer dan 1000 m2 waarin verschillende klimtoestellen zijn geplaatst. Voor dat de honden gaan lopen, krijgen ze een lekkere vleesbouillon te drinken. Na afloop krijgen ze weer te drinken en een lekkere kluif als beloning. ‘s Avonds na het eten mogen ze nog geruime tijd de speelweide in. Voor de nacht hebben ze allemaal een ruim nachthok die als de temperaturen dalen gevuld worden met stro waarin ze het lekker warm hebben.

Samenstelling span husky’s

Voor pleziertochten en wedstrijden
André stelt steeds nauwkeurig zijn span husky’s samen. Hij let daarbij onder meer op de trainingsconditie van de husky’s, op hun plek in de rangorde en op de leeftijd. Daarnaast selecteert hij zorgvuldig een wedstrijdteam om mee te kunnen doen met de Nederlandse en Europese kampioenschappen sledehondenrennen in de sneeuw. In de klasse met 10 honden voor de slee; de zogenaamde O-klasse hoort Andre bij de beste 3 van Nederland.